World Geography Questions (MCQs) SET-8

Q1.What is the process in which a relatively narrow but deep bore-well is made to obtain a mineral?

[A] Shaft mining
[B] Quarrying
[C] Drilling
[D] Open cast mining

Correct Answer: C [Drilling]


Q2.The coastal city of Dublin is located in which among the following countries?

[A] Sweden
[B] France
[C] New Zealand
[D] Ireland

Correct Answer: D [Ireland]


Q3.The Great Basin Desert is located in which among the following countries?

[A] Australia
[B] Saudi Arabia
[C] Russia
[D] United States

Correct Answer: D [United States]


Q4.Which among the following statements is/are correct about Density of ocean water?

1.Seawater density increases with increasing pressure and vice versa.
2.The density of sea water at the bottom of tranches is 5% lower than that of surface area.
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: A [Only 1]


Q5.Which region owes its importance to the large quantities of salmon and tuna produced?

[A] The North-West Atlantic
[B] The North-East Atlantic
[C] The North-east Pacific
[D] The North-West Pacific

Correct Answer: C [The North-east Pacific]


Q6.The Straits Times belongs to which of the following countries?

[A] Singapore
[B] China
[C] Malayisia
[D] India

Correct Answer: A [Singapore]


Q7.Which of the following country is known as Pearl of the Caribbean Sea?


[A] Cuba
[B] Anguilla
[C] Bahamas
[D] Jamaica

Correct Answer: A [Cuba]


Q8.Majority of the asteroids is found between the orbits of which of the following planets ?

[A] Earth and Mars
[B] Mercury and Venus
[C] Jupiter and Saturn
[D] Mars and Jupiter

Correct Answer: D [Mars and Jupiter ]


Q9.What kind of a landform is Sand boil?

[A] Fluvial Landform
[B] Tectonic landform
[C] Glacial Landform
[D] Karst Landform

Correct Answer: B [Tectonic landform ]


Q10.The Ionosphere is part of which among the following layers of the earth’s atmosphere?

[A] Troposphere
[B] Stratosphere
[C] Mesosphere
[D] Thermosphere

Correct Answer: D [Thermosphere]


Q11.Which is the largest hot desert in the world?

[A] Gobi
[B] Sahara
[C] Atacama
[D] Thar

Correct Answer: B [Sahara]


Q12.Which among the following is/are positive consequences of migration?

Unemployment is reduced and people get better job opportunities.
The population density is reduced and the birth rate decreases.
Pressure on natural resources, amenities and services.
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [Only 1 & 2]


Q13.Which among the following countries border the lake Victoria?

1.Uganda
2.Democratic Republic of Congo
3.Kenya
4.Tanzania
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1, 3 & 4
[B] Only 2 & 3
[C] Only 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: A [Only 1, 3 & 4]


Q14.The Nathu La Pass is located in which among the following states?

[A] Sikkim
[B] Himachal Pradesh
[C] Uttarakhand
[D] Arunachal Pradesh

Correct Answer: A [Sikkim]


Q15.Which among the following clouds are also called as middle clouds forming at a height of 2000 – 6000 metres?

[A] Cirrus clouds
[B] Stratus clouds
[C] Storm clouds
[D] Alto clouds

Correct Answer: D [Alto clouds]


World Geography GK

World Geography Questions (MCQs) SET-1
World Geography Questions (MCQs) SET-2
World Geography Questions (MCQs) SET-3
World Geography Questions (MCQs) SET-4
World Geography Questions (MCQs) SET-5
World Geography Questions (MCQs) SET-6
World Geography Questions (MCQs) SET-7
World Geography Questions (MCQs) SET-8

We hope the given MCQ Questions for World Geography GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to World Geography GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.